Liofilizált gyümölcseink

A liofilizálási folyamat lényege, hogy a szárítani kívánt nedves (vizet tartalmazó) terméket lefagyasztják, aztán nagyon alacsony nyomáson, nagyon lassan felmelegítve a terméket, a jéggé fagyott vizet "eltüntetik" belõle. Pontosabban a jég átmenet nélkül gõzzé változik a folyadékfázist kihagyva, azaz szublimál.

A liofilizálási folyamat leírása részletesebben: nagyon alacsony nyomáson a víz szublimál: a szilárd halmazállapotú vízbõl (jégbõl) nagyon alacsony nyomáson, melegítés hatására, nem víz lesz, hanem rögtön gõz, kihagyva a folyadék állapotot. Ez a jelenség 6 millibar alatt megy végbe. Tehát a szárítani kívánt terméket elõször le kell fagyasztani, vákuumkamrába helyezve le kell csökkenteni körülötte a nyomást 6 millibar alá. Ezután nem is kell nagyon fûteni, elég a terméket csak szobahõmérsékletûre melegíteni, ezt is csak nagyon lassan. Például ahhoz, hogy a fagyasztott eperbõl szárított eper legyen, 20-24 óra szükséges! 

Két nagy elõnye van a fagyasztva szárításnak a hagyományos szárításokkal szemben. Az elsõ, hogy nem éri komoly hõhatás a szárítmányt, ennek köszönhetõen az értékes összetevõk nem károsodnak. A vitaminok nem bomlanak el, a termék színe és íze megmarad, és nem károsul a gyümölcscukor sem. A másik nagy elõnye, hogy száradás közben egy pillanatra sincs jelen folyékony víz, tehát nincs párolgás sem. Emiatt az értékes anyagok nem is távoznak a párolgó vízzel a gyümölcsökbõl, hanem teljes mértékben benne maradnak. Azaz késõbb nem kell "pótolni" semmit, ezért az így szárított termékek nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott aromát, cukrot, színezéket, vitamint, ásványianyagot, minden "eredeti" bennük.

Liofilizált gyümölcseink