A csokoládé tárolása és fogyasztása

Hogyan tároljuk a csokoládét?

A legoptimálisabb, ha fénytõl, intenzív szagoktól és illatoktól, nedvességtõl illetve magas (jellemzõen 65%-ot meghaladó) relatív páratartalomtól védve tároljuk. Az optimális tárolási hõmérséklet 12-20 °C között van, tehát nem szükséges hûtõszekrénybe helyezni. Étcsokoládénk ilyen paraméterek mellett akár másfél évig is eltartható, de a szavatossági idõt befolyásolja az is, hogy a csokoládéra milyen feltétek kerülnek. Ezért fordulhat elõ, hogy bizonyos kombinációk esetében csak négy hónap szavatossági idõt tudunk garantálni anélkül, hogy a csokoládék veszítenének élvezeti értékükbõl. Fehér- és tejcsokoládéink nem tarthatók el ilyen hosszú ideig, ezek átlagos tárolhatósági ideje általában egy év. A fóliacsomagoláson található ragasztócsíkos zárómechanizmus azt a célt szolgálja, hogy amennyiben nem fogyasztja el a csokoládét az elsõ felbontás alkalmával, akkor az visszazárható legyen, így védve meg azt a párától.

A csokoládé kóstolása

Kóstolás elõtt, amennyiben hûvösebb helyen tárolta a csokoládét, érdemes szobahõmérsékleten pihentetni. Az optimális hõmérséklet a csokoládé fogyasztására a 20 °C körüli érték. A doboz kibontását követõen mielõtt mohón beleharapna, figyelje meg a tábla felületét. A megfelelõen temperált csokoládénak fényesnek kell lennie. Ezt követõen ellenõrizze az illatot! Éreznie kell a csokoládé tiszta illatát, ahogy keveredik a választott feltétekével. Különösen igaz ez a liofilizált gyümölcsökkel megszórt csokoládékra, melyek a friss gyümölcsök intenzív illatával vetekednek. A szaglászást követõen szemrevételezze alaposan a csokoládét: nem mindennapi vizuális élményt ígér minden tábla chocoMe csokoládé!

Következhet a kóstolás. Törjön egy darabkát a táblából, hallgassa meg, hogy tisztán pattant-e ketté; a kakaóvaj kristályszerkezete adja a jellegzetes hangot minden egyes törés esetében. A törésvonal egyenes kell hogy legyen, nem morzsálódhat a csokoládé. Ha néhány másodpercig a kezében tartja a csokoládét, elkezd olvadni; ez azért van, mert a csokoládéink alapanyagában kizárólag 100%-os kakaóvaj található, nincs mogyoróvajjal vagy egyéb növényi zsiradékkal dúsítva. Helyezze a szájába, a legjobb, ha a nyelvén pihenteti egy darabig és megvárja, amíg el nem kezd olvadni. Ezt követõen forgassa meg a szájüregben, hogy a különbözõ feltétek ízét is érezze, majd harapja szét. Végezetül figyelje meg, mennyire hosszan érzi a lenyelést követõen az aromákat.

Ha több különbözõ csokoládét kóstol egymást követõen, akkor az egyes termékek elfogyasztása után igyon egy kevés vizet, vagy egy harapás almával frissítse fel a száját. Bár a kávé kifejezetten jól illik a csokoládéhoz, csokoládé kóstolás közben ne fogyasszon belõle, mert ugyanazokat az ízlelõbimbókat ingerli.